Karibia


Matkusta kohteeseen Karibia

Rantaloman vastustajat pitäköön varansa Karibialla, sillä aurinkoa ja palmuja on Karibian-lomalla vaikea vältellä.

 

Kun alueen siirtomaahistoria vilisee englantilaisia, ranskalaisia, espanjalaisia, hollantilaisia ja tanskalaisia, ja kulttuuri on sekoitus intialaisia, afrikkalaisia ja eurooppalaisia elementtejä, ei ole ihme, että matkailijalla on valinnanvaraa. Risteily on loistava matkamuoto, jos haluaa kiertää monia paratiisisaaria.

Lue lisää >
Väkiluku
44,4 milj.
Pinta-ala
239.681 km²
Suurimmat maat (väkiluvun mukaan)

Haiti - 11,8 milj.
Dominikaaninen tasavalta - 11,4 milj.
Kuuba - 11,1 milj.
Puerto Rico - 3,2 milj.
Jamaika - 2,8 milj.

Karibia

Karibian maantiede

Karibia, joka tunnetaan myös nimellä Länsi-Intia, on saariryhmä Väli-Amerikan edustalla. Se ulottuu yli 4000 kilometrin mittaisena kaarena Floridasta Venezuelan rannikolle ja erottaa Atlantin Karibianmerestä ja Meksikonlahdesta. Maantieteellisesti Karibia kuuluu Pohjois-Amerikkaan. Kaiken kaikkiaan Karibian alueeseen kuuluu yli 7 000 saarta, joista suurin osa on asumattomia. Monet saarista ovat tuliperäisiä, ja niillä on sekä aktiivisia että sammuneita tulivuoria. Näin on mm. Haitissa, Saint Luciassa ja Puerto Ricossa. Osa saarista taas on tasaisia korallisaaria, kuten esim. Bahamasaaret, Aruba ja Caymansaaret. Kun veden alla voi ihailla koralliriuttoja, kaloja kaikissa maailman väreissä, isoja ja pieniä kilpikonnia, katsellaan pinnan yläpuolella savuavia tulivuoria, vihreitä banaanipuita, kaktuksia kasvavia aavikoita ja houkuttelevia hiekkarantoja.


Karibian historia

Karibian saarten historian käännekohta oli vuosi 1492, kun Kristoffer Kolumbus rantautui Bahamasaarten San Salvadoriin luullen saapuneensa Intiaan. Täältä Kolumbus aloitti saarikierroksen alueella, jota alettiin myöhemmin kutsua Länsi-Intiaksi. Ensimmäisten espanjalaisten löytöretkeilijöiden oleskelu saarilla jäi lyhyeksi, mutta se oli vain alkusoittoa todelliselle siirtomaavallalle ja saarten alkuperäisasukkaiden eli arawak-, karib- ja taino-intiaanien tuhoamiselle. 1700-luvulla, kun lähes kaikista Länsi-Intian saarista oli tullut siirtomaita, oli suurin osa viljelykelpoisesta maasta otettu käyttöön ja pelloilla viljeltiin sokeriruokoa, kahvia, tupakkaa ja muita eksoottisia viljelykasveja. Viljelyksiä hoitamaan tuotiin orjia varsinkin Länsi-Afrikasta, mistä syystä yli puolet Karibian nykyisistä asukkaista on mustia tai mulatteja. 1800-luvun alussa itsenäistymisaalto saavutti Karibian. Haiti oli ensimmäinen siirtomaa, joka sai vuonna 1804 oman lipun ja hallituksen. Sitä seurasivat Dominikaaninen tasavalta ja Kuuba. 1900-luvulla syntyi lisää pieniä, itsenäisiä valtioita. Yksittäisiä saaria, kuten Martiniquea, Alankomaiden Antilleja ja Brittiläisiä Neitsytsaaria, hallitaan yhä Atlantin takaa.


Matkus­taminen Karibialla

Jo pelkästään fyysinen ympäristö saa useimmat Karibialle matkustavat toivomaan, että voisivat jäädä rantojen, auringon, veden ja palmujen maailmaan ikuisiksi ajoiksi. Matka Karibialle on rentoa elämännautiskelua, mausteista kreoliruokaa, upeita hiekkarantoja, rommia, sikareita ja paljon muuta. Yritä vaikka nähdä vilaukselta Barbadoksen vihertävät apinat. Ihaile vesiputouksia Dominikaanisessa tasavallassa. Tanssi reggaeta rastafarien kanssa Jamaikalla. Huumaannu värikkäistä kaloista ja koralleista Bonairen sukellusparatiisissa. Huuhtele patonki ja croissantit alas eksoottisilla juomilla Martiniquella. Nauti mausteiden tuoksusta Grenadan toreilla. Tai vietä perinteistä rantaelämää palmujen huojuessa… millä tahansa Karibian saarella!