Slovakia

Borghöjelta Bratislavassa katse ulottuu kauas, kauas Slovakiaan. Alapuolella virtaa Tonava, ja modernit betonisillat ja ruostuneet rautasillat yhdistävät vanhan Bratislavan uuteen. Tonavan toisella puolella betonisäiliöt kohoavat muistomerkkinä kommunismista ja sen esteettisestä. Toisella puolella kimaltelevat rokokoopalatsit, jotka todistavat Keski-Euroopan loistosta ja vauraudesta.

Asukasluku 5,5 milj.
Pääkaupunki Bratislava
Kieli Slovakia
Lippu virallistettiin vuonna 1992. Sen värit ovat slaavilaiset. Vaakunassa on apostolien Kyrillos ja Methodios kaksinkertainen risti kolmella korkealla sinisellä, jotka symboloivat maan tärkeimpiä vuoristoja. Sininen on Slovakian kansalliväri.
Tiesitkö, että...

H.C. Andersenin patsas seisoo yhdellä Bratislavan pääkaduista.

Jääkiekko on Slovakian kansallisurheilulaji, ja maa voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa vuonna 2002.

Luonto

Slovakian maisemaa leimaa Karpattien vuorijono, joka peittää maan pohjoisen puoliskon Tatran vuoristolla Puolan rajalla. Täällä löytyy upeita maisemia mielenkiintoisine tippukiviluolineen ja Slovakian korkein kohta, Gerlachovský stít, joka 2 654 metrin korkeudellaan on myös korkein koko Karpaattien vuorijonossa. Vuorten ympärillä ja niissä on suuria kylpylöitä rikkipitoisilla lähteillä. Tonavan tasangolla oleva alanko on hedelmällinen maatalousalue, jolla viljellään vehnää, ohraa, sokerijuurikasta, hedelmiä, tupakkaa ja viiniä.

Mala Fatran kansallispuistossa on kaunis vuorilaakso, jossa on runsaasti metsäisiä rinteitä, jotka ovat aidattuja kaikilta puolilta Varinkan, Turiecin, Rajcankan, Zazrivkan ja Oravan jokien toimesta. Oravanjoen varrella sijaitsee myös vanha keskiaikainen linna Oravsky hrad, joka on kiinni noin sadan metrin korkuisessa kallionkielekkeessä. Myös Slovakian paratiisi -nimisessä luonnonpuistossa luonto on jumalallinen. Täällä vesi on kaivertanut syviä ojia, rotkoja ja rotkoja kalkkikivivuoriin. Lukuisilla vaellusreiteillä on monen päivän mahdollisuuksia tutkia sitä, mitä kutsutaan "slovakialaiseksi paratiisiksi".

Kukkivat puut

Historia

Nykyinen Slovakia oli osa Unkarin kuningaskuntaa ja Itävalta-Unkarin kaksoismonarkiaa vuoteen 1918 asti, jolloin siitä tuli osa uutta Tšekkoslovakian valtiota. Vuodesta 1945 Tšekkoslovakia oli kommunistisesti hallittu ja maa oli voimakkaan Neuvostoliiton vaikutusvallan alainen aina vuoteen 1989 saakka. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Slovakia on ollut itsenäinen valtio vuodesta 1993, jolloin Tšekkoslovakia virallisesti hajotettiin, ja 15 vuoden sopeutumisen jälkeen läntiseen markkinatalouteen maa on nyt yksi EU:n uusista jäsenmaista. 450 000 slovakkia asuu Slovakian pääkaupungissa, joka levittäytyy Tonavan molemmilla puolilla lähellä Itävallan ja Unkarin rajaa eikä kovin kaukana myöskään Tšekin pääkaupungista, Praha.

Spiš Linna

Bratislava

Bratislavan linnoituksessa oli kerran Unkarin kuninkaallisen perheen asuinpaikka, ja täällä esitellään osa Slovakian historiaa kolikko- ja vanhojen kansallisten artefaktien kokoelmien kautta. Bratislava oli satojen vuosien ajan pääkaupunki Unkarin kuningaskunnassa, kun unkarilaiset pakenivat Budapestista turvapaikkaan, kun osmanien armeija eteni. Slovakin hallitus oli kerran sijoitettu Borghøjen, mutta parlamentti sijaitsee nyt alhaalla vanhassa kaupungissa, Stare Mestossa, yhdessä monien hienojen huviloiden kanssa.

Kauniit rakennukset ja ilmeisimmät nähtävyydet sijaitsevat vanhassa kaupungissa, mukaan lukien Palffypalatsi, joka on nykytaiteen ja flaamilaisten mestareiden näyttelytila, ja Mirbachpalatsi vuodelta 1770, joka on taidegalleria ja säännöllinen klassisten konserttien esiintymispaikka. Bratislava näyttäytyy myös kauniina ympärillä olevien vanhan renessanssineuvoston rakennusten ympärillä 1300-luvulta peräisin olevan kaupungintalon, jossa on muun muassa kidutusvälineiden museo, ja Pyhän Martinin katedraalin, jonka 85 metriä korkea torni hallitsee Bratislavan vanhan kaupungin maisemaa. Novy Most -silta yhdistää vanhan kaupungin keskustan esikaupunkiin ja asuinalueeseen Petrzalkaan, joka on esimerkki kommunistisesta estetiikasta: korkeita betonisiloja niin pitkälle kuin silmä kantaa.

Bratislavan ulkopuolella, missä Tonava ja Morava -joet kohtaavat, voit vierailla Devinlinnassa, joka toimi vuosisatojen ajan linnoituksena ennen kuin se tuhoutui Napoleonin joukkojen toimesta 1800-luvun alussa. Bratislavan kynnyksellä sijaitsee myös Pieni Karpaattien vuoristo - tai Malé Karpaty - vihreine metsäisine rinteineen, jossa voit muun muassa tutustua slovakialaiseen viinintuotantoon.

Bratislava

Kauniit rakennukset ja nähtävyydet sijaitsevat vanhassa kaupunginosassa, johon kuuluvat muun muassa Palffypalatsi, nykytaiteen ja flaamilaisten mestarien näyttelypaikka, sekä vuonna 1770 rakennettu Mirbachpalatsi, joka toimii paitsi taidemuseona myös säännöllisesti isännöiden klassisten konserttien tiloja korkeilla katoillaan. Bratislava näyttäytyy myös kauniina vanhan renessanssihenkisen raatihuoneen ympärillä 1300-luvulta, joka sisältää muun muassa kidutusvälineitä esittelevän museon, sekä Pyhän Martinuksen katedraalin, jonka 85 metriä korkea torni hallitsee Bratislavan vanhaa osaa. Novy Most -silta yhdistää vanhan kaupungin keskustan esikaupunkiin ja asuinalueeseen nimeltä Petrzalka, joka on kommunistisen estetiikan kouluesimerkki: pilvenpiirtäviä betonisiiloja niin pitkälle kuin silmä kantaa.

Bratislavan ulkopuolella, missä Tonava ja Morava-joet kohtaavat, on mahdollista vierailla Devin linnan raunioilla, joka toimi vuosisatojen ajan linnoituksena ennen kuin se tuhoutui Napoleonin joukkojen toimesta 1800-luvun alussa. Bratislavan kynnyksellä sijaitsee myös Pienet Karpaatit -vuoristo – tai Malé Karpaty – vihreine metsäisiä rinteineen, joilla muun muassa voi tutustua slovakialaiseen viinintuotantoon.

Devin-linna
Jaa tämä sivu